Screen Shot 2016-02-25 at 19.21.54

Workshop: Weerstand voorkomen en (een beetje) genezen

In deze workshop verkennen we hoe weerstand ontstaat, hoe het eruit ziet en wat je natuurlijke neigingen zijn in een situatie waarin er tegenstrijdige belangen lijken te zijn. We reiken een lichte methode aan die je kunt gebruiken om dat waar het over moet gaan op tafel te krijgen. Met als doel dat er rust en een constructief gesprek ontstaat waarin alle behoeften vervuld kunnen worden! We doen een aantal oefeningen die we omkleden met bevindingen uit een recent afgerond onderzoek naar wat succesfactoren zijn in de samenwerking tussen professionals en bewoners in renovatieprojecten met hoge energieambities, waaronder Stroomversnelling-projecten.

Kortom: Ben je benieuwd naar hoe je weerstand kunt voorkomen en genezen, boek dan deze workshop!

Omschrijving
In renovatieprojecten met hoge (energie)ambities zijn er al gauw onzekerheden en nieuwigheden die vragen om een knap staaltje samenwerking. Uit onderzoek naar succesfactoren in de samenwerking tussen professionals onderling en tussen professionals en bewoners blijkt dat professionals tegen weerstand aanlopen en behoefte hebben te leren hoe ‘mensen om te krijgen.’ Wie worden hiermee bedoeld? Collega’s in de eigen organisatie, collega’s uit andere organisaties waar je mee werkt in je project, en bewoners.

In de workshop leer je weerstand te zien als een signaal van een onvervulde behoefte. We zullen zien dat deze behoeften zo universeel en herkenbaar zijn, dat door deze op tafel te krijgen, er rust ontstaat, je echt kunt luisteren, vragen stellen en meedenken met elkaar over voor iedereen prettige vervolgstappen.

In deze workshop leer je de basale vormen van weerstand (her)kennen. Je krijgt inzicht in wat jij in een weerstandsituatie geneigd bent te doen, en wat je anders kunt doen. We helpen je met het in gesprek komen over weerstand. We oefenen met een lichte ‘gesprekstechniek’. Dit is een vier-stappenmodel die je onder begeleiding toe past op (eigen) ingebrachte situaties. Dit model wordt wereldwijd gebruikt in allerlei organisaties en is bekend onder de naam ‘geweldloze communicatie’, ook wel ‘verbindend communiceren’ genoemd (het gedachtegoed van Marshall B. Rosenberg).

De workshop is gemaakt voor professionals die werken aan renovatieprojecten met hoge (energie)ambities. Hiermee worden onder andere corporatiemedewerkers, aanbieders van duurzame oplossingen en gemeentemedewerkers bedoeld. De workshop wordt op maat gemaakt via een voorafgaand gesprek met de initiatiefnemer(s).

Na de workshop heb je een benadering en handvatten leren kennen om effectief in gesprek te komen bij weerstand. Je kunt voor jou en de ander rust brengen in situaties waarin weerstand dreigt of al is ontstaan. Doordat je hiermee geoefend hebt, beheers je dit ook al een beetje. Je krijgt een handout mee naar huis en een aantal key take-aways die dienen als reminder. Voor een volledige beheersing is na de workshop uiteraard meer oefening nodig. We helpen je graag met (het vinden van) uitgebreidere training, begeleiding bij intervisie, handige boeken en websites.

Deze training is ontwikkeld door Margriet van Lidth de Jeude in samenwerking met Maurice Coen.

Wil je meer weten over de training en of deze mogelijk is in jouw organisatie? Laat het ons weten. We bespreken het graag met je.
Margriet van Lidth de Jeude: 06-46603931, margriet@de-organisatiepsycholoog.nl
Maurice Coen: 06-24845955, m.coen@nyenrode.nl
Margriet van Lidth de Jeude is sinds 2010 als organisatiepsycholoog betrokken bij diverse onderzoeken en adviesopdrachten rondom milieu gerelateerde besluitvorming. Zij werkte zes jaar als consultant gedragsverandering bij Ecofys en is sinds 2016 als zelfstandige werkzaam bij diverse organisaties zoals Quby (de makers van TOON, de slimme thermostaat van Eneco), Energieonderzoekscentrum Nederland (ECN) en Nyenrode Business University. Sinds een aantal jaar geeft zij naast onderzoek en advies ook workshops en trainingen om daadwerkelijke verandering in organisaties die duurzaamheidsdoelen nastreven te ondersteunen. Hier ligt haar ware passie. Het begeleiden van oefenen met ‘nieuw’ gedrag waardoor deze doelen sneller en op een voor alle betrokkenen vervullende manier gehaald kunnen worden.

Maurice Coen is als visiting fellow verbonden aan het Center for Entrepreneurship & Stewardship van Nyenrode Business Universiteit. Zijn huidige onderzoek richt zich met name op de invloed van energietransitie in de gebouwde omgeving op (tijdelijke) organisaties en samenwerking. Daarnaast is hij ook betrokken bij andere onderzoeksgebieden en bij executive education. Naast zijn activiteiten bij Nyenrode werkt hij als onafhankelijk adviseur. Hij was nauw betrokken bij de Energiesprong, een nationaal innovatieprogramma om de gebouwde omgeving duurzamer te maken en hij werkt nu onder andere voor de Stroomversnelling, een marktinitiatief dat is voortgekomen uit de Energiesprong en dat zich richt op het versnellen van de energietransitie van de gebouwde omgeving.

Kenmerken workshop:

Tijd: Dagdeel, voorbereidingsgesprek (telefonisch)
Kosten: 1.200 euro (ex BTW)
Min tot Max. deelnemers: 4 tot 16
Benodigde middelen: Ruimte, opstelling, beamer, geluid, flip over