Het dak-dilemma

Kunnen de gekozen technieken vervangen worden wanneer er betere alternatieven voorhanden zijn?

We lachten hard mee met de bewoner die het ons vertelde: “Een installatie op zolder plaatsen voordat het dak erop zit! Zodat je de installatie alleen nog maar in stukken gezaagd kunt afvoeren wanneer hij moet worden vervangen! Hoe onnozel waren we destijds!”   Het lachen verging ons echter toen we bij navraag te horen kregen dat ook nu nog, bij ingrijpende renovaties waarbij zowel het dak als installaties worden vervangen, af en toe hetzelfde gebeurt. Ook dan vaak zonder na te denken over de consequenties bij vervanging. Het dak-dilemma is duidelijk: het is een stuk eenvoudiger –  en waarschijnlijk ook goedkoper – om een installatie op zolder te plaatsen als het dak eraf ligt. Maar wie even verder in de tijd denkt, ziet ook meteen de bezwaren.

Gelukkig hoorden we ook een verhaal over een dergelijk project waarbij in het nieuwe dak een groot zolderraam was geplaatst die de mogelijkheid biedt om een installatie later te verwijderen en te vervangen. Voorlichting hierover aan de bewoners werd bij dit project erg belangrijk gevonden, want wanneer deze enthousiast het raam vervangen door een dakkapel zitten ze later alsnog met een probleem. Er werden ons nog meer goede voorbeelden verteld. Zoals over de aanbouwunits voor installaties, zodat de installatie zich buiten de woning bevindt en eenvoudig vervangen kan worden. Maar we hoorden ook een verhaal over een renovatieproject waar in de plaats van de traditionele installatie een warmtepomp kwam die met bodemcollectoren werkt. Uit gewoonte – daar stond de oude installatie immers ook – werd de warmtepomp op zolder geplaatst. Een plek voor de installatie op de  begane grond was handiger geweest, want deze keuze leidde tot een wirwar aan leidingen door het huis. Ook dit voorbeeld illustreert: een beetje nadenken over de consequenties van keuzes kan geen kwaad.

Dat de nasleep van dit soort slordigheden heel lang kan zijn, blijkt uit wat iemand vertelde naar aanleiding van dit dakverhaal.  In de historische woning waarin hij woont, bevindt zich in de kelder nog steeds een ingemetselde kolenkachel. Die was destijds uiterst modern en nu dus niet meer weg te krijgen. Dus voordat het dak-dilemma zich voordeed, ontstonden er al kelder-kopzorgen. Wat is het volgende probleem dat we nu veroorzaken maar niet onderkennen?

Dit blog is geschreven door Anke van Hal. Wil je op dit blog reageren? Klik dan door naar discussiepagina van HomeMates op Energieplein20.

Onderzoek naar de ervaringen met Nederlandse eco-wijken uit de jaren negentig leidde tot verhelderende inzichten waar hedendaagse renovatieprojecten, in het bijzonder die met hoge energie-ambities, baat bij kunnen hebben. De inzichten zijn verwerkt tot een concrete vragenlijst die bij elk project doorlopen zou kunnen worden. In een serie blogs worden deze vragen een voor een toegelicht. Dit is blog vier uit de serie. Het rapport is te vinden op deze pagina van onze website HomeMates.nl

Een totaaloverzicht van de vragen en een samenvatting van het onderzoek kan hier gedownload worden.