Duitse dingen

Zijn onderdelen van gekozen technieken ook op langere termijn nog verkrijgbaar?

Stel, je bent een renovatiespecialist en je gaat met een team van collega’s afkomstig uit verschillende sectoren aan de slag om een innovatief renovatieconcept te ontwikkelen dat bijzonder energiezuinig moet zijn. Je zoekt in binnen- en buitenland naar nieuwe producten en ontwikkelt als team nieuwe combinaties van grotendeels bestaande technieken. Uiteindelijk ontstaat er een innovatief concept dat wordt toegepast in een bestaande woning en goed blijkt te werken. Iedereen tevreden.

Tenminste, voor nu.

Maar wat is de situatie als dit slimme concept na een jaar of tien kuren begint te vertonen? Weten bewoners dan waar ze heen moeten met hun klachten? Doorziet een willekeurige installateur de slimme vondsten van het innovatieve team van destijds? Weet hij of zij waar de zo zorgvuldig geselecteerde onderdelen van de innovatieve technologie  te verkrijgen zijn? Het zou mooi zijn wanneer standaard het antwoord op deze vragen ‘ja’ zouden luiden. Omdat er immers als vanzelfsprekend is nagedacht over dit toekomstscenario van destijds. Echter, tenzij professionals van toen en nu sterk van instelling zijn veranderd (en die indruk heb ik niet) ligt een dergelijk antwoord niet voor de hand.

Gesprekken met bewoners van eco-wijken uit de jaren negentig maken duidelijk dat er destijds maar weinig over toekomstige problemen werd nagedacht. Zo vertelde een bewoner over zijn destijds innovatieve Duitse verwarmingssysteem waarvoor nog steeds, wanneer er iets kapot gaat, een vervangend element in Duitsland gehaald moet worden. Duitsland was, in ieder geval destijds, immers de plek waar veel goede verwarmingssystemen vandaan komen. Gelukkig weet hij waar hij moet zijn maar de kosten zijn buitensporig hoog. Het is echter overall nog steeds een prima systeem dus vervangen is ook zoiets. Maar als hij nu kon kiezen wist hij het wel; nooit meer ‘Duitse dingen’.

De vraag is natuurlijk; hoe zit dat met onze innovaties van nu? Weten de ‘ gewone’  installateurs daar straks raad mee? Zijn de onderdelen eenvoudig te verkrijgen als er iets stuk gaat? Of maken we ook nu nog dezelfde fout als destijds? Waarschijnlijk zijn de innovatieve producten van nu niet langer ‘ Duits’  maar of ze straks makkelijk  te verkrijgen zijn?  

Dit blog is geschreven door Anke van Hal. Wil je op dit blog reageren? Klik dan door naar discussiepagina van HomeMates op Energieplein20.

Onderzoek naar de ervaringen met Nederlandse eco-wijken uit de jaren negentig leidde tot verhelderende inzichten waar hedendaagse renovatieprojecten, in het bijzonder die met hoge energie-ambities, baat bij kunnen hebben. De inzichten zijn verwerkt tot een concrete vragenlijst die bij elk project doorlopen zou kunnen worden. In een serie blogs worden deze vragen een voor een toegelicht. Dit is het eerste blog uit de serie. Het rapport is te vinden op deze pagina van onze website HomeMates.nl

Een totaaloverzicht van de vragen en een samenvatting van het onderzoek kan hier gedownload worden.