De Kastenkwestie

Dragen de duurzaamheidsmaatregelen bij aan kwaliteiten die algemeen worden gewaardeerd (of worden ze daarmee gecombineerd)?

Een reis terug in de tijd door de eco-wijken van de jaren negentig levert af en toe een gevoel van vertedering op. Alsof je baby-foto’s terugkijkt. Wat waren we destijds soms schattig naïef en idealistisch! Dat gevoel komt vooral boven bij goedbedoelde duurzaamheidsmaatregelen die in de praktijk de plank volledig mis bleken te slaan.

Om maar een voorbeeld te noemen: om het afval scheiden – wat destijds nog in de kinderschoenen stond – te bevorderen, werd in sommige woningen in eco-wijken een zogenaamde afvalkast in de woning geplaatst. We zijn bij onze rondgang door de wijken niemand tegengekomen die die kast ooit voor dat doel heeft gebruikt. Wel als kast, want aan kastruimte was altijd behoefte, maar niet voor het afval.

In één project was er ook sprake van een zogenaamde koelingskast. Dit was een kast die zich eigenlijk buiten bevond. Men verwachtte dat bewoners daar spullen in zouden stoppen die koel moesten blijven. En daardoor de koelkast minder gebruiken? En daardoor energie besparen? Ik was destijds bij veel van deze projecten betrokken, maar ook terugredenerend kon ik er geen overtuigend verhaal van maken. Het zal niet verbazen: ook over die kasten hebben we van niemand gehoord dat ze voor het betreffende doel werden gebruikt.

Mede naar aanleiding van deze ervaringen zijn we onlangs met een aantal professionals om de tafel gegaan om te bedenken welke producten van nu mogelijk later van weinig nut blijken te zijn geweest. We kwamen echter nergens op. Dat kan drie redenen hebben: of we zijn blind voor onze fouten, of we doen het helemaal niet zo slecht, of we kunnen simpel weg niet inschatten wat de toekomst ons gaat brengen. Ik durf niet te zeggen welke van de drie het is.

Maar ik weet wel dat we in plaats van op mislukkingen vooral uitkwamen op mooie combinaties van duurzaamheidsmaatregelen en dat wat mensen graag willen. De schoenenkast onder de verwarmingsketel in het portiek, bijvoorbeeld. Ik noem hem vaak omdat hij zo leuk is. Net als de vloerverwarming waardoor je geen radiatoren meer nodig hebt en dus meer ruimte in huis overhoudt, of de wandverwarming die je in de zomer ook voor koeling kunt gebruiken. De gezellige brede vensterbank als gevolg van buitengevelisolatie is er ook een. Maar ook het gebruik van leemstuc als wandafwerking om vocht en geurtjes op te vangen, de milieuvriendelijke muurverf met die heerlijke sinaasappelgeur…  Iemand opperde ook de energiemodule van een Nul-op-de-Meter-woning te combineren met een afleverplek voor pakjes. Dat klinkt nu eveneens veelbelovend.

Ik ben eigenlijk heel benieuwd of anderen wél op ‘de bloopers van later’ komen. Of nog leuker; nog mooiere voorbeelden hebben van duurzaamheidsmaatregelen die ook worden gewaardeerd door mensen die helemaal niet in energie of andere duurzaamheidsthema’s geïnteresseerd zijn. Laat het ons weten op Energieplein20!

Dit blog is geschreven door Anke van Hal. Wil je op dit blog reageren? Klik dan door naar discussiepagina van HomeMates op Energieplein20.

Onderzoek naar de ervaringen met Nederlandse eco-wijken uit de jaren negentig leidde tot verhelderende inzichten waar hedendaagse renovatieprojecten, in het bijzonder die met hoge energie-ambities, baat bij kunnen hebben. De inzichten zijn verwerkt tot een concrete vragenlijst die bij elk project doorlopen zou kunnen worden. In een serie blogs worden deze vragen een voor een toegelicht. Dit is blog acht uit de serieHet rapport is te vinden op deze pagina van onze website HomeMates.nl

Een totaaloverzicht van de vragen en een samenvatting van het onderzoek kan hier gedownload worden.