De Bonsaibelofte

Kunnen alle gemaakte beloftes, ook over de langere termijn, worden nagekomen?

Op de tekening die het online-onderwijs voor professionals kenmerkt, de cursus die we gemaakt hebben over ‘Energie Vriendelijke Renovatie Processen’, staat een bewoner met een plantje in de hand. Voor velen is het een raadsel waarom, maar daar zit een verhaal achter: Het inmiddels voor velen bekende  verhaal van het Bonsaiboompje. Het betreft de pijnlijke ervaring van een bewoner uit Kerkrade die instemde met de renovatie van zijn woning op basis van de belofte dat zijn zorgvuldig gekweekte Bonsaiboompje gespaard zou blijven. En wat gebeurde er op de eerste dag van de bouwactiviteiten? (zie voor het oorspronkelijke relaas het laatste stukje van de Kerkrade-video op http://happyrenovatie.nl/).

Nu is dit een uitzonderlijk geval van het niet nakomen van beloftes maar er zijn er natuurlijk velen. Onze reis door het verleden leverde ook een paar mooie gevallen op. Om te beginnen natuurlijk de vele optimistische beloftes over de te behalen energiebesparing. Dat is een les die ondertussen alle professionals wel hebben geleerd; wees nooit te stellig met verwachte besparingen want een bewoner hoeft maar iets anders te doen dan gedacht en het verhaal gaat niet meer op.

Ikzelf heb mij ook schuldig gemaakt aan een belofte die de tand des tijds niet kon doorstaan. Op basis van bepaalde onderzoeksgegevens durfden mijn collega’s en ik twintig jaar geleden vrij stellig te beweren dat de houtsoort Western Red Cedar, als deze onbehandeld zou blijven, over de tijd mooi zou vergrijzen. Wat wij echter niet wisten is dat de oriëntatie daarbij van grote invloed is. Dus inderdaad, sommige gevels van Western Red Cedar werden echt mooi. Anderen echter een stuk minder. Alweer; voorzichtigheid bij stellige uitspraken is geboden. Maar ook het goed communiceren over gemaakte afspraken. Het omgehakte Bonsaiboompje zou eigenlijk bij elke professional blijvend op het netvlies moeten branden.

Dit blog is geschreven door Anke van Hal. Wil je op dit blog reageren? Klik dan door naar discussiepagina van HomeMates op Energieplein20.

Onderzoek naar de ervaringen met Nederlandse eco-wijken uit de jaren negentig leidde tot verhelderende inzichten waar hedendaagse renovatieprojecten, in het bijzonder die met hoge energie-ambities, baat bij kunnen hebben. De inzichten zijn verwerkt tot een concrete vragenlijst die bij elk project doorlopen zou kunnen worden. In een serie blogs worden deze vragen een voor een toegelicht. Dit is blog zes uit de serieHet rapport is te vinden op deze pagina van onze website HomeMates.nl

Een totaaloverzicht van de vragen en een samenvatting van het onderzoek kan hier gedownload worden.